maanantai 5. tammikuuta 2015

"Pakko hevostelu"?

Piti kirjoittaa seuraava postaus ihan muusta aiheesta, mutta tänään kun lähdin maastoon niin rupes mielessä pyörimään tälläinen asia..

Itse olen harastanut hevosia monen monta vuotta, oma hevonen on ollut kohta 10 vuotta joten tallilla on saanut rampata harvasen päivää ja oman tallin lisäksi tullut juostua myös muilla talleilla auttamassa ja ratsastamassa.

En tiedä milloin se oikein alkoi tasan tarkkaan, mutta jossain vaiheessa huomasin että tallille meno ei enää kiinnostanut.
Se ei ollut enää mukavaa ja kivaa, sinne ei enää lähtenyt reippaana ja tuuminut samalla mitähän sitä tänään hevosten kanssa tekisi vaan se oli ennemmin sitä että yritti mahdollisimman nopeasti heittää hevosille ruuat, sit ulos ja sit nopeasti sisälle tekemään jtn.. Varsinkin niinä päivinä kun tuli vettä kaatamalla tai oli tosi kylmä.
Muistan yksikin aamu kironneeni tallille menoa pitkän aikaa, kun ulkona satoi vettä kuin saavista olisi kaatanut, vaikka tallille on matkaa vain vaivaiset 50m (jos sitäkään) ja ei olisi tarvinnut kun heinät käydä nostamassa karsinan puolelle - se tuntui vaan sillon todella vaikealta ja raskaalta työltä.
Ikinä en silti ole hevosten hyvinvointia kaltoin kohdellut. Joskus olen jättänyt karsinan siivoamatta mutta sitten olen seuraavana päivänä siivonnut ne todella hyvin tai en ole pessyt vesiastiaa kunnolla vaan huuhtassut nopeasti, mutta seuraavalla kerralla sitten hangannut jo harjan kanssa.
Hevoshommista oli tullut pakko pullaa ja ikävää..

Vehmaan Talli, pv-t Iska
ex yp-heppa Varena
lv-o Chameleon Point

Kun muista tallihommista tuli pakko hommaa niin samalla ratsastus muuttui samanlaiseksi. Ratsastamaan läheteminen ei ollut enää hauskaa.. Maastot tuntuivat aina samanlaisilta ja joskus huomasin kiertäväni vain pikkulenkin ja sit nopeasti pois. "kentällä" meno tuntui paikallaan jumittamiselta eikä jaksanut keksiä mitä tekisi sillä kertaa.. Sitten tyytyi vaan kiertämään kehää pari kierrosta käynnissä ja ravissa, ehkä vähän laukkaamaan ja sit lopuksi pikkulenkki maaston kautta ja kotiin.
Joku jos oli mukana niin sitten kahden voimin jakso lähtee pidemmillekkin lenkeille.
Muille talleille ei enää huvittanut lähteä auttamaan tai ratsastamaan ja yritti keksiä aina jonkun syyn miksi ei päässyt mukaan.. Tietty lasten kanssa onkin hieman hankalampi lähteä muutenkin mutta ei nekään mitään lopullinen syy ollut.
Lopulta enää en liikuttanut kuin Larpan sillon kun kerkesi ja pääsi liikuttamaan ja sitten muut sillon kun huvitti. Tietty Minni nyt on sairatellutkin ja ollut tarkoituksella vähän lomalla, mutta Toipan kanssa olisi voinut jotain tehdäkkin vähän enemmän.


Harjun Opk, Fraza
ex yp-tamma Jenny's Girl
 Tänään mulle tuli yhtäkkiä sellanen tunne et nyt haluan lähteä ratsastamaan. Vetäsin lämpimästi päälle, hain Minnin tarhasta, harjasin sen oikein kunnolla, varustin ja lähdin metsälenkille. Pakkasta oli jtn -12 astetta ja Minnin lomailujen takia tarkoituksella valitsin hieman lyhyemmän lenkin mutta kivaa se oli silti! Keli oli mitä mahtavin ja otettiin jopa pieni ravipätkäkin :)
Tajusin lenkin aikana että ehkä väsymys ja kiinnostuksen loppuminen johtuu vähän ylläpito hevosista? Nyt kun lähdin ratsastamaan niin eka ajatus oli että onneksi ei tarvitse mennä kuin Minnillä!
Yp-hevosten ollessa laitoin ne aina etusijalle ja sitten podin huonoa omatuntoa kun jätin oman hevoseni liikuttamatta ja lopulta kiinnostus ratsastamaan/juoksuttamaan/ajamaan lähteminen loppui kokonaan. Yleensä ei ollut kuin aikaa ratsastaa/juoksuttaa yksi hevonen ja koska yp-hevonen oli hoidossa halusi että omistaja on tyytyväinen ja sitten liikutti sen tietenkin.
Tämän takia olen tullut siihen päätökseen etten ota yp-hevosia nyt ainakaan talvea vasten ihan vähään aikaan.
Jos löydän jostain sellaisen oloneuvos-lastensuper-ratsun joka soveltuisi opetusponiksi ja olisi pomminvarma mutta myös selainen joka ei tarvitsisi liikuntaa paljoa ja ei säikähtäisi pelkkästä tarhassa oleilusta, niin semmoisen voisin ottaa kesäksi ylläpitoon tytölle opetusratsuksi Toipan rinnalle.


Levälän Talli, Sumuvaltteri
Mizzi Gray "Minni"

Ehkä taas pikkuhiljaa saa innon takaisin ja yrittäisi ainakin Toipan kanssa touhuta enemmän, Minni nyt saa vietellä lepposampia päivä elämänsä loppuun saakka :)
Mutta ennemmin teen sitten ne asiat jotka täytyy ja jätän muut toissijalle. Ruokinta ja hoito on tärkeämpää kuin ratsastus vaikka hevoset periaatteessa kumpaakin tarvitsevat.
Ja uskon etten ole ainoa hevosen omistaja jolle on iskenyt tylsistyminen tai kiinnostus on loppunut. Jotkut tietty tekevät sitten radikaalimman ratkasun ja laittavat hevoset kokonaan pois tai ylläpitoon. Itsekkin suunnittelin yhdessä vaiheessa että laitan Minnin ja Toipan ylläpitoon, mutta lopulta kumosin ajatuksen. Mulla on Minnin kohdalta niin huono kokemus ylläpidossa olemisesta, etten halunnut kokea sitä enää vahingossakaan uudelleen. Kotona ne sentään hoidettaisiin hyvin ja ruokittaisiin oikein.

Mutta tosiaan, ehkä tämä tästä. Pikkuhiljaa jos alkais kiinnostus nousta ja jos vaikka saisi itsensä välillä raahattua ihan tunneillekkin :) Hevostelua en kuitenkaan koskaan ole halunnut kokonaan lopettaa, enkä voisi kuvitella elämääni ilman hevosia. Siihen kun on jo tottunut että ne pihassa hääräävät :)
 
Toivotaan että vuosi 2015 on enemmän hevosvuosi kuin 2014 :)



Aina iloisena tunnilla :)

p.s. löysimpä semmoisia kuvia että olen itse joka kuvassa hepan selässä :P

15 kommenttia:

  1. Jotenkin aina vaan ajattelee, ettei "omien" tai yp- hevosten kanssa tulisi ongelmia, että jaksaisi ihan mahtavasti, jos sellainen olisi. Mutta kuitenkin joskus se raja saattaa tulla vastaan, tuo sama kiinnostuksen lopahtaminen voisi yhtä hyvin tulla huonoista säistä, hevosen vammautumisesta tai tunteesta, että ei vain jaksa. Itsekin joskus olen miettinyt, että miksi harrastan juuri hevosia ja jos ostan oman hevosen, niin jaksanko sitten varmasti hoitaa sen joka päivä sillä tavalla mikä nyt sattuu parhain tapa olla. Jakseluja ja toivottavasti tulis kohta sulle hevosinto takaisin kaikissa sielunvoimissaan! :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Oon huomannu et kesällä lähtee paljon mielummin tallille kuin talvella! En itse henk.koht. pidä yhtään talvesta ja varmaan sekin myös vaikuttaa sit tuohon intoon ja mielenkiintoon tallihommissa ja ratsastuksessa :) Mut ehkäpä tää tästä kesää kohti helpottaa!

      Poista
    2. ja onneks nuo mein pollet ei säikähdä vaikka enemmän vapaa päiviä olisikin :)

      Poista
  2. Tiedän tuon saman tunteen! Rakastan hevosia yli kaiken, mutta joskus vaan on liikaa asioita, stressiä ja hommaa liikaa, että sitten se tallilla käynti on vaan sitä, että nopeasti nyt teen jotain ja sit miljoonaa kiitää jo seuraavaan paikkaan tai asiaan. Sitten häviää se nautinto koko harrastuksesta. Tsemppiä, kyllä se sieltä vielä takaisin tulee. :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. nyt varsinkin kun Luka on pien ja vaatii huomiota koko ajan niin tuntuu et tallil pitää aamullakin niin nopee ku vaan kerkee käydä heittää ne pihalle ja sit nopee sisälle ennekun Luka kerkeää herätä tai hermostua.. Nyt kun lapset oli kaks yötä mummolassa niin oli niin ihanaa kun sai ihan oman ajan kanssa mennä tallille ja tehdä mitä haluaa eikä mihinkään ollut hoppu! :)

      Poista
  3. Hyvää itsetutkiskelua sullakin! Ja kevättä kohti mennään ;) Eiköhän tämä kaamos tästä kohta taas iloksi ja treeni innoksi muutu. Valoa kohti. Tsemppiä!

    VastaaPoista
  4. Niinpä! (: Monesti omat henkilökohtaiset asiat heijastuvat hevosteluun, jos ei oma hyvinvointi ole kunnossa muilta elämän osilta niin usein se hevostelukin kärsii! Itse oon potenut tosi huonoa omaa tuntoa kun hevoseni joutuu olemaan tallilla, jossa se ei viihdy. Aina tuntuu todella ikävältä jättää se sinne postimerkkitarhaan. Nyt se on onneksi kaverin ja tarhassa kuopiminen loppunut, mutta silti. Onneksi se saa pian muuttaa pihattoon kahden tamman kaveriksi! (:

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Meillä onneksi iso tarha jossa paljon liikkumatilaa ja varsinkin tuo poni kyllä huolehtii omasta liikunnasta rallittamalla tarhaa ympäri välillä kuin kaistapää :D
      Mullakin tällähetkellä tuo 6kk poika vie voimia ja aikaa niin tuntuu ettei senkään takia enää jaksa lähteä ratsastamaan tai ajamaan

      Poista
  5. Uutta lukijaa pukkaa :D
    Aihe on varsin tutun kuuloinen, nim. omat hevoset pihassa hoidetaan hyvin, mutta liikutus meinaa välillä jäädä. Joskus on niin pakkopullaa, mutta liikutetaan joka tapauksessa. Jos yhtään liian hyvää syytä on jättää liikuttamatta niin houkutus on joskus suuri. Ja morkkis kaivelee mieltä usein, kun "olen ollut laiska".
    Kesällä huomasin että liikuttaminen on super kivaa ja hasukaa, mutta pitkä kylmä ja märkä syksy teki tehtävänsä minkä vuoksi piti aloittaa ns. uudelleenkoko homma.
    Oma blogikin löytyy mikäli kiinnostaa, http://selityksenmestari.blogspot.fi/

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos kommentista :)
      Kesällä on myös siitä "helpompi" liikuttaa kun päivät on pidempiä! Meilläkin isäntä lähtee klo 7.00 työmaalle ja saapuu n. 16.00 niin ei sitä enää sitten maastoon lähdetä tai tuonne pellolle mennä tälleen talviaikaan kun on pimeää :/ Lapsia kun ei voi keskenääkään kotia jättää.. joskus olen kokeillut että työnsin Lukan vaunuissa pellon laidalle nukkumaan mutta se oli sitten sitä että juuri kun pääsi selkään niin Luka heräs, sit sai sen nukkumaan, kerkes sekunnin ratsastaa ja taas Lukaa hyssyttää kun se heräs - ei voinut oikein keskittyä ratsastukseen kunnolla..
      Mutta kiva huomata etten ole ainoa ja tosiasiahan on ettei ne hevoset siihen tarhassa oloon kuole ;)

      Poista
  6. Niin kauanhan sitä voi hevosia tarhassa seisottaa,kun siihen on varaa! Onhan ne ihan kivoja pihakoristeita.
    Itselle ei tulis mieleen hommata hevosia jos ei olisi mahdollisuus hoitaa niiden säånnöllistä liikutusta.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. No tilanteet muuttuu. Minni on tullut mulle melkein 10v sitten. Sillon en tiennyt et mulle vuonna 2014 syntyy pien poika ja aikaa ei oikein tahdo tällähetkellä löytyä. Minni myöskin on sairastelujensa takia muutenkin lomaillut ja tästä eteenpäinkin viettelee rauhallisia eläkepäiviä :)
      Toipan kanssa sama homma ja toippis on viellä niin nuori etten muutenkaan liikuttaisi sitä montaa kertaa viikossa. Jos kyseessä olisi toisenlaiset hevoset niin tietenkin etsisin niille ylläpito kodin täksi aikaa kun Luka on pieni eikä aikaa ole, niin tein Minninkin kanssa sillonkun Mila oli pieni.

      Poista
  7. Allekirjoitan ton tunteen. Sain ekan ponin kun olin kutosella, nyt oon lukion toisella ja tänä aikana oon jo muuttanu 50km päästä kotoa ja poneja. Omia poneja on kuitenkin tälläkin hetkellä neljä...

    Viikonloppuisin tuntuu niin turhalta käydä tallilla kun ei oikein edisty mitenkään jos koettaisi poneja treenata (tän hetken käyttöponilla pitäs ajaa peruskuntoa starttaamista ajatellen) mutta ei ne pelkät viikonloput riitä. Tosi pakkopullaa mennä sinne - ja aina kun olis vapaata koulusta, pitäs olla tallilla tekemässä hommia sen viikonkin edestä jonka on ollu poissa. ARGH. Silti kun sinne tallille saa ittensä revittyä niin pois tullessa onkin ihan hyvä mieli.. :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Se on totta että sittenkun sinne ratsastamaan/ajamaan pääsee niin on hyvä fiilis loppupäivän :) ehkä sit tosiaan ennemmin lähtee ratsastamaan hyvällä fiiliksellä kun että hermokireällä yrittää saada kaikki tehtyä :) mukavaa kevään jatkoa sullekkin ja tsemppiä treenaamiseen!

      Poista

Kommentoida saa vapaasti risuja ja ruusuja - kaikki kommentit hyväksytään, ellei tule todella törkeää tekstiä!