sunnuntai 13. joulukuuta 2015

Inhottava, ärsyttävä, rasittava näykkiminen

Mikään ei ole niin rasittavaa kuin näykkivä poni! Varsinkin jos poni ei millään lopeta sitä..
Meillä on tälläinen ongelma Toipan kanssa :/
Se on aikalailla alusta saakka yrittänyt näykkiä, mutta käytös on vaan pahentunut kokoajan ja uskokaa tai älkää, ollaan kyllä yritetty tehdä asialle vaikka mitä!!
Olen kysellyt neuvoja ja apuja, testannut varmaan kaikkea turvan nipistämisestä ponin huomiotta jättämiseen, mutta ei tunnu herra ponin kaaliin menevän mikään.
Huomiotta jättäminen on toiminut ehkä kaikkein huonoiden - yrittäkään kuvitella itsenne tilanteeseen jossa yritätte olla huomioimatta ponia jonka hampaat on teidän persuksessa kiini, argh..



Mistä näykkiminen sitten johtuu?
En tiedä.. tai veikkaan että suurimmin osin siitä, ettei ponilla ole sellaista tarhakaveria, joka sen kanssa painisi ja leikkisi tarpeeksi. Näykkimen kohdistuu yleensä jalkohin, mikä taas viittaa suoraan hevosten leikkeihin. Nehän usein koittavat näykkiä kaverin jalkoja ja harjaa muun toheltamisen yhteydessä.
Tällähetkellä minulla ei ole mahdollisuutta ottaa ponille riehumiskaveria, mutta kesäksi on suunnitelmissa ainakin yhden nuoren shettistamman tulo Toipan kaveriksi ja ajo-opetukseen. Minni saa laiduntaa rauhassa omassa tarhassaan :)
Tehdään päivittäin jollain tavalla "töitä" ponin kanssa. Jos ei olla käyty ajo lenkillä tai poni ei ole muuten liikkunut, niin tehdään tarhaan mennessä ja tullessa talutuksessa ihmisen kunnioittamiseen liittyviä harjoituksia: pysähdyksiä, väistämistä yms.
Myös karsinan edessä pitää odottaa hetki, sekä ruokakupille ei mennä ennekun annan luvan.




Olen tehnyt paljon tälläisiä harjoituksia mm. varsojen kanssa eikä ikinä ole näin jääräpäistä ötökkää sattunut eteen!
Pahinta näykkiminen on taluttaessa, ei tarhaan ja takaisin vaan sillon kun lähden sen kanssa vaikka kävelylenkille tai jos Mila ratsastaa talutuksessa. Silloin poni yrittää näykkästä kädestä, jaloista, kyljestä, juuri siitä mihin vaan sen pieni turpa ylettää - todella rasittavaa.
Kun sille murahtaa niin heittää pään kauemmas ja yrittää uudestaan - yleensä vasta muutaman kommennuksen jälkeen se uskoo ja antaa hetken olla rauhassa, mutta jossain vaiheessa alkaa sitten taas sama rumba.
Kerran poni oli ainakin vuorokauden kunnolla, kun sen puri minua kädestä harjatessani sitä lenkkiä varten oikein kipeästi läpsäsin sitä aika voimakkaasti turvalle. Tällöin poni oikeasti yllättyi reaktiotani ja oli koko loppupäivän niin kiltisi kuin vain poni pystyy olemaan. Kertaakaan se ei enää yrittänyt näykkiä eikä pelleillä. Viellä illasta tarhasta hakiessakin se toimi kuin malliponi, mutta aamulla se oli taas unohtanut kaiken ja sama meno jatkui. Itse en läpsäisyn jälkeen huomioinut ponia sen kummemmin vaan jatkoin valjastusta ja lähdin lenkille kuin mitään ei olisi tapahtunukaan.


Tämä postaus luultavasti aiheuttaa erillaisia mielipiteitä - on ihmisiä jotka eivät hyväksy minkäänlaista fyysistä rangaistusta ja ihmisiä joiden mielestä tientynlainen fyysinenkin komentaminen on ihan hyväksyttyä, kunhan se pysyy sallituissa rajoissa.
Itse kuulun jälkimmäiseen kastiin. Minun mielestäni esimerkiksi turvalle läpsäisy ei ole väkivaltaa vaan sallittua komentamista jos poni/hevonen sen vaatii. Jotkus vaan ovat paljon kovapäisempiä kuin toiset ja se on ihan hevoskohtaista miten niiden kanssa voi toimia. Minni ei taas siedä mitään kovempaa komennusta, pelkkä narusta nykäisy on sille kuolemaksi ja se menee ihan sekaisin eikä tiedä miten toimia.

Tähän voisi ehkä viellä lisätä, että eihän ne hevoset laumassakaan silittele toistensa päätä ja heittele makupaloja palkaksi, vaan alempi arvoisia kohdellaan välillä todella kovin ottein (tämä ei tietenkään tarkoita että ihmisen täytyisi niin kovia otteita käyttää!) jos asia ei varoituksella selviä.


Haluaisin kuitenkin kuulle teiltä lukijoilta neuvoja ja ideoita ponin näykkimisen lopettamiseen?

Shetlanninponi yhdistyksen Facebook sivulle kertoi eräs nainen, että heillä ollut poni ei lopettanut näykkimistä, vaikka olivat mitä kokeilleet, ennenkun sille hommattiin kuonokoppa. Sen kanssa jonkun aikaa tehtiin kaikki toimenpiteet jossa poni näykki ja pikkuhiljaa poni tajusi, että näykkimen ei enää onnistu ja lopetti sen. Jos aloitti uudelleen, laitettiin koppa taas hoitotoimen piteiden ajaksi päähän.

Toivon asiasta keskustelua fiksusti ja ketään loukkaamatta - kiitos! :)

2 kommenttia:

  1. Ei se lopu ikinä, mutta vähentyy kun menet vaan sen ponin "päälle" kuten hevonen tekisi ja puret takaisin. Mä oon tehnyt kaikkien näykkivien ponien kanssa saman, "hyökkään" päälle ja halaan niitä voimalla ja samalla puren. Vaikka turvasta, jos ei muualta. Loppukaneeteiksi voi kiljua kimeästi ja "potkia päin" kuten hevoset tekisivät toisilleen esim tarhassa. Hyväksi havaittu keino jotai ei tarvitse toistaa kuin pari kertaa niin ponski alkaa tajuamaan ettei ihminen ole leikkikaveri :D

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Onneks meil ei oo lähi naapureita xD saattasivat hieman tuumia et mitä hittoo se naapurin rouva nyt touhuaa :D

      Poista

Kommentoida saa vapaasti risuja ja ruusuja - kaikki kommentit hyväksytään, ellei tule todella törkeää tekstiä!